Använder rika personer snabblån?

I program på tv där personer skuldsatt sig, är det vanligt att de som har en dålig ekonomi valt att ta snabba krediter mot en hög räntekostnad. Men är snabblån eller SMS-lån alltid någonting dåligt, eller är det ibland försvarbart att ta ett snabbt lån? Kanske till och med rika personer väljer att ta lån?

I den här artikeln reder vi ut dessa frågor, för att mot slutet fokusera på fem kändisar som är skuldsatta.

 

Är det vanligt att rika tar lån med snabb utbetalning?

Det förekommer att rika personer lånar pengar snabbt. Som Collector förtydligar använder USA-kändisen Maria Montazami ett kreditkort när hon exempelvis shoppar på nätet, eller åker på resor eller deltar på konserter. Hon gillar även att en kostnadsfri reseförsäkring inkluderas för det kreditkort hon använder, som bland annat ersätter henne om flygplanet är försenat.

 

4 anledningar till att rika personer lånar pengar

  1. Ibland måste de få loss pengar snabbt. Till exempel om kylen går sönder och de måste köpa en ny på El-Giganten.
  2. Räntekostnaderna är oftast inte betungande för ekonomin. Då de redan har mycket pengar på banken, men behöver mer pengar snabbt.
  3. Rika personer kan alltid betala tillbaka pengarna. De behöver inte heller betala särskilt mycket i ränta då de kan betala av skulden i förskott.
  4. Rika personer har ofta investerat pengar i bundet kapital. Som aktier, värdepapper och fonder. Att ta ut bundet kapital i förväg är ofta betydligt mer kostsamt jämfört med att ta ett snabblån med direkt utbetalning, där man får pengarna på kontot på cirka en kvart.

 

4 kändisar som har skulder

  1. Rapparen 50 Cent. Begärde sig själv i konkurs år 2015, efter att han lånat över 100 miljoner kronor som han inte kunde betala tillbaka.
  2. Rapparen Kanye West. Hans modebolag hade skulder på över 400 miljoner kronor år 2016, men efter att han turnerat flitigt tror media att han har betalat tillbaka den skulden.
  3. Skådespelaren Garey Busey. Han begärde sig själv i konkurs år 2012, då han bland annat hade lånat pengar för att betala sina sjukhusräkningar.
  4. Rapparen MC Hammer. Denna rappare hade en brakhit med låten ”Cant touch this”, som gav honom en förmögenhet på cirka 300 miljoner kronor. Men efter att han spenderat för mycket pengar på lyxprodukter likt jetplan och lyxhus, begärde han sig själv i konkurs år 2017. Idag har han bara kvar cirka 15 miljoner av den stora förmögenhet han spelade ihop.